2019. február 11., hétfő

Hogyan tanulhatok Oroszországban?

Államközi ösztöndíjak: 

  1. részképzésre,
  2. nyári egyetemre,
  3. teljes képzésekre terjednek ki. 
  • Ennek keretein belül lehet jelentkezni az Orosz Kulturális Központnál olyan január/február táján, természetesen nem lehet belőni pontosan, hogy mikor, ezért érdemes az oldalukra néha ellátogatni.
  • OKK honlapja: http://www.ruscenter.hu/beta/hu/index.php
Ha az OKK keresztül pályázunk: az ösztöndíjak kiosztása kvóta alapján történik, ezért olykor történhetnek meglepetések. 
A jelentkezésem évében nagyon sok pályázó hallgató volt, viszont kevés helyet hirdettek meg, így sok jelentkező feleslegesen fordítatta le a pályázati anyaghoz szükséges dokumentumokat. (A pályázatot úgy kellett beadni, hogy minden dokumentumról közjegyző által hitelesített fordítást kértek: leckekönyv, útlevél, igazolás a HIV tesztről, diploma, esetleg nyelvvizsga stb - ezek mind költségek).

#Tippközjegyző általi hitelesítés: mivel a fordító nem az eredeti dokumentumot fordítja, így az eredetit el kell vinnünk a közjegyzőhöz, aki elkészíti nekünk a hiteles fénymásolatot, amit aztán átadhatunk a fordítónak.
A pályázásnak van második fordulója is, itt ellenőrzik a dokumentumainkat, majd nagyjából 5 percet beszélgetnek velünk oroszul. 
Ha esetleg nemleges választ kapunk, akkor se csüggedjünk, mert a fel nem vett hallgatókat várólistára helyezik, tehát még reménykedhetünk.

Erasmus+

Számos oroszországi egyetem már részt vesz az Erasmus+ programban is, de még ettől nem biztos, hogy a státuszunk is erasmusos lesz. Alapból Erasmusra a Neptunon keresztül jelentkezünk. Szentpétervárra ELTE orosz szakos hallgatóként nem tudunk a Neptunon keresztül jelentkezni, nem is kapunk erasmusos státuszt, a Neptunban sem változik semmi. 
Természetesen itt is van valamilyen kvóta, de eddigi tapasztalatok szerint az Erasmus programban viszonylag elég helyet szoktak meghirdetni.

Akkor tudunk kimenni részképzésre, ha az egyetemünk rendelkezik valamilyen megállapodással az általunk választott partneregyetemmel. Amennyiben igen, úgy nyert ügyünk van, ha nem, akkor maradt a "freemover" mint másik lehetőség. 
Több információt erről itt lehet találni: https://tka.hu/hir/9108/aktualitasok-a-campus-mundi-osztondijprogramban

Ha nem tudod, hogy létezik-e egyezmény a fogadó és a küldő intézmény között, akkor azt tanácsolom, hogy keresd fel e-mailben a kiszemelt intézmény koordinátorát.
Ha van egyezmény a küldő és a fogadó intézmény között, akkor ezek a további teendők:
  1. ellátogatni ide: https://www.elte.hu/erasmus-kreditmobilitas/palyazat
  2. leadni a pályázati anyagot a koordinátornál
  3. megvárni a bírálatot

  • Ha a Szentpétervári Állami Egyetemre jelentkezünk, akkor erre az oldalra lesz szükségünk: http://ifea.spbu.ru/программы-обмена
#Tipp: a pályázati anyagot én a biztonság kedvéért a fogadó egyetem koordinátorának is elküldtem e-mailben.

A Szentpétervári Állami Egyetemre ELTE orosz szakos hallgatóként Zero Grant szerződéssel mehetünk ki, ez azt jelenti, hogy nem kapunk támogatást, viszont pályázhatunk Campus Mundi ösztöndíjra: https://tka.hu/palyazatok/4888/campus-mundi-osztondij-kulfoldi-reszkepzeshez
Zero Grant szerződést pedig az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztályának koordinátora fogja elküldeni a Learning Agreementtel együtt (tanulmányi szerződés).


Campus Mundi

Ennek a programnak többek között az egyik lényege az, hogy a magyar felsőoktatás minősége javuljon és elősegítse a nemzetközi hallgatói mobilitást.

Tájékozódásképpen: 
https://tka.hu/campus-mundi-projekt
https://www.facebook.com/campusmundi
Hol lehet beadni a pályázatot: scholarship.hu

A programról én is egy csoporttársamtól hallottam, aki szintén ennek a programnak a támogatásával utazott Ororszországba tanulni. 
A pályázati anyag összeállítása nem bonyolult, ha kérdésünk merülne fel bármikor, akkor eddigi tapasztalataim alapján a Campus Mundi programmal foglalkozó koordinátorok minden nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.
Miből áll a pályázati anyag: https://tka.hu/palyazatok/4830/palyazati-dokumentumok
#tipp: szaktanári ajánlás és intzéményi jóváhagyás dokumentumnál az intézményi jóváhagyást szintén az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztályán kell kérni, értelemszerűen intézményi koordinátor írja alá.

Nehéz volt a papírmunka?
Ha konkrét céllal megyünk ki részképzésre, akkor a motivációs levelet és a tanulmányi tervet nem nagy kunszt megírni. Magyar oldalról semmilyen fennakadás nem volt, minden jól szervezett és szinte zökkenőmentes volt. Egyedül a bizonytalanság, amíg nem tudjuk, hogy elnyertük-e az ösztöndíjat kevésbé idegkímélő, de amikor szembesülünk az orosz ügyintézéssel, akkor rájövünk, hogy valójában otthon nincs is miért aggodalmaskodnunk. 😀😘😉

Meg lehet-e élni abból az ösztöndíjból, amit kapunk?
Ez természetesen relatív, de azt kell, hogy mondjam a Campus Mundi ösztöndíj minden fellépő költségünket fedezi az oroszországi kinttartózkodásunk alatt. Moszkva sokkal drágább, mint Szentpétervár, a vidégi városok pedig nyilván sokkal olcsóbbak. Aggódnia senkinek nem kell az anyagiak miatt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése